Blog – Jezelf volledig accepteren?

Jezelf volledig accepteren: Het klinkt zo eenvoudig, maar hoe doe je dat toch?

Ik was 13 jaar oud toen ik besloot om fysiotherapeut te worden. Ik had in mijn omgeving meerdere mensen gezien die erg veel baat hadden bij fysiotherapie en dat inspireerde mij enorm. Na mijn middelbare school ben ik dan ook naar de academie voor fysiotherapie gegaan. In het derde jaar van de opleiding begon de twijfel toe te slaan over de juistheid van mijn keuze. Inmiddels wist ik dat mijn hart lag bij het onderdeel masseren, maar dat was slechts een klein deel van de opleiding. Verder vond ik geen antwoord op mijn vraag waarom een cliënt na een aantal behandelingen klachtenvrij naar huis keerde om volgend jaar met dezelfde klachten terug te komen. Ik was toen twintig en kon het niet goed onder woorden brengen nog, maar wat ik wel voelde was dat ik niet door wilde gaan op deze weg. Dus koos ik een ander pad, in een totaal andere richting, de automatisering.

Er gingen jaren voorbij waarin mijn verlangen om te masseren onder de oppervlakte sluimerde. Ik raakte bekend met de Schans en na een aantal trainingen gevolgd te hebben werd mijn verlangen weer helemaal wakker. Dit gebeurde tijdens een workshop in het VakantieAvontuur waarin ik uitgenodigd werd naar binnen te gaan en te omarmen dat waar ik zo warm van word. Ik kon er ineens niet meer omheen, ik word warm van Aanraken. Na een vuurloop in diezelfde week waarbij ik over het vuur ben gelopen met de intentie om mijn passie te gaan leven kon ik het helemaal voelen: Ik ga masseur worden. Een week later maakte ik kennis met Geert van Coillie en zijn holistische manier van masseren. Binnen een paar weken tuimelde ik de opleiding in en zo werd het masseren mijn dagelijks werk en is het nog steeds mijn passie!

Dat was een grote stap in accepteren wat ik in mijn lijf al langer voelde. Mezelf volledig accepteren en die weg ook gaan volgen. Zelfacceptatie is een fundamentele stap naar een vervuld en gelukkig leven. In een wereld waarin we voortdurend streven naar perfectie en vaak worden beoordeeld op onze prestaties, kan het een uitdaging zijn om jezelf volledig te accepteren. Door veel te masseren en de helende kracht van aanraking te ondervinden bij de mensen die op mijn tafel kwamen, kreeg het aanraken nog veel meer diepgang. Het lijf heeft zo veel in zich en zo veel te vertellen. Met aandacht voor het lichaam en een houding die er voor zorgt dat de ander echt gehoord wordt, kunnen oude wonden helen en levensenergie bevrijd worden. Dit is de weg naar onszelf volledig accepteren. De kracht van aanraking.

Aanraking als Basisbehoefte

Aanraking is een primaire menselijke behoefte, vergelijkbaar met eten, drinken en slapen. Van jongs af aan hebben we aanraking nodig om ons veilig en geliefd te voelen. Wanneer deze behoefte niet wordt vervuld, kan dit diepe littekens achterlaten, die ons gedurende ons hele leven beïnvloeden. Wanneer deze behoefte wel vervuld wordt, dan biedt het niet alleen fysieke troost maar speelt het ook een cruciale rol in onze emotionele en psychologische ontwikkeling.

Blog_Jezelf-volledig-accepteren_Aanraken-Massage_DomeinKasteeldeSchans

De gevolgen van een gebrek aan aanraking

Het gebrek aan aanraking, vooral in onze jonge jaren, kan ernstige gevolgen hebben voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die onvoldoende worden aangeraakt een verhoogd risico lopen op ontwikkelingsproblemen, emotionele stoornissen en zelfs fysieke gezondheidsproblemen. Hoe sprekend hiervoor is het verhaal van de tweeling die geboren werd waarbij de twee baby’s van elkaar gescheiden worden omdat één van de twee in afzondering moet vanwege een groeiachterstand. Deze zwakkere baby gaat alleen maar steeds verder achteruit, totdat een verpleegster het niet meer aan kan zien en de tweeling (stiekem) weer bij elkaar brengt. Ze kruipen direct helemaal tegen elkaar aan en laten niet meer los. Vanaf dat moment gaat de zwakkere van de twee ineens herstellen. Dit verhaal geeft mij nog altijd kippenvel. Het sterkt mij ook in mijn geloof dat aanraking van levensbelang is.

Ook op latere leeftijd kan een tekort aan aanraking leiden tot gevoelens van eenzaamheid, depressie en angst. Daarnaast kunnen negatieve ervaringen met aanraking of andere ingrijpende emotionele gebeurtenissen zorgen voor het blokkeren van onze levensenergie. Dit kan zich uiten in fysieke spanningen, emotionele blokkades en een algemeen gevoel van vastzitten in het leven.

De Helende Kracht van Respectvolle Aanraking

Gelukkig is er een manier om deze blokkades op te heffen en de levensenergie weer vrij te laten stromen: respectvolle aanraking. Respectvolle aanraking kan helpen om oude, onderdrukte emoties en gevoelens die in het lichaam zijn bevroren, te ontdooien. Deze ervaring van respectvolle aanraking helpt je om je eigen lichaam beter te begrijpen en te waarderen, en om een dieper gevoel van zelfliefde en acceptatie te ontwikkelen. Wanneer je jezelf toestaat om volledig te voelen en te ervaren wat er in je lichaam gebeurt, geef je jezelf de ruimte om te helen en te groeien.

Groepsdynamiek

Na 10 jaar masseren groeide ook een nieuw verlangen: om mijn passie voor het masseren en mijn ervaringen te delen, om ook anderen te inspireren. Daarom ben ik in 2016 gestart met het geven van massagecursussen op de Schans. De weg naar zelfacceptatie is een persoonlijke en vaak uitdagende reis. Het vraagt moed om naar binnen te kijken en te erkennen wat er werkelijk speelt in je leven en je lichaam. Doordat we in een groep werken kun je verschillende mensen ontmoeten die ook verschillende zaken in jou spiegelen.

Zelfacceptatie is vaak een stuk verdwenen door de ogen en de oordelen van anderen in je leven. Het is heel prachtig als je jezelf weer gaat accepteren en extra krachtig als je dat doet terwijl anderen getuigen mogen zijn.

Van masseren naar 'Aanraken in Verbinding'

Masseren is op deze manier nog veel meer geworden dan technieken aanleren en toepassen. Ook de ruimte geven aan wat er los komt en daarin de juiste begeleiding voorhanden hebben. Om te kunnen voelen wat er bij degene gebeurt die aangeraakt wordt is ook van belang dat je bewustzijn hebt op wat er bij jezelf speelt. Aan deze bewustwording en jezelf accepteren wordt via diverse werkvormen aandacht besteed in onze trainingen die over aanraking gaan. Je kunt hierbij kiezen voor een 3-daagse introductie in Aanraken in Verbinding en je kunt ook de diepte in gaan in het jaartraject.

Ademhaling, Meditatie en Systemisch Werk

Naast aanraking zijn ademhalingsoefeningen, meditatie, beweging en systemisch werk werkvormen die bijdragen aan heling en zelfacceptatie. Ademhalingsoefeningen helpen om spanning los te laten en een diepere verbinding met jezelf te maken. Meditatie biedt ruimte voor innerlijke rust en reflectie, terwijl beweging helpt om vastzittende energie vrij te maken.

Systemisch werk, dat zich richt op het verkennen en begrijpen van de dynamieken binnen familiesystemen en andere sociale structuren, kan helpen om onderliggende patronen en blokkades aan het licht te brengen. Door deze patronen te herkennen krijg je de kans om oude gewoonten los te laten en ontstaat er ruimte om nieuwe, gezonde manieren van zijn te omarmen.

De cirkel van overeenstemming

Kennismaken met de cirkel van overeenstemming is zeer ondersteunend op de weg naar zelfacceptatie. Het leert je je eigen grenzen te gaan respecteren en voor je verlangens en behoeften uit te komen. Het is belangrijk dat je gaat ontdekken en durven vragen wat je fijn vindt, voor je eigen plezier, alsook om te voelen of je wilt geven aan een ander, voor zijn/haar plezier. Als hier helderheid over is zal je plezier, ruimte en verbinding ervaren. Dit alles zal zeker bijdragen aan het vervullen van de behoefte aan zelfacceptatie en zelfliefde.

Blog_Jezelf-volledig-accepteren_Aanraken-Massage_Petra-Groeneboer_DomeinKasteeldeSchans

Jezelf volledig accepteren

Zelfacceptatie betekent dat je jezelf toestaat om mens te zijn, met alle emoties en ervaringen die daarbij horen. Het betekent ook dat je jezelf de liefde en zorg geeft die je nodig hebt om te bloeien en om te groeien. Wanneer je jezelf durft te zijn, met al je imperfecties en kwetsbaarheden, open je de deur naar een dieper niveau van welzijn en geluk.

Aanraking speelt hierbij een cruciale rol, omdat het ons helpt om oude wonden te helen en onze levensenergie weer vrij te laten stromen. Door deel te nemen aan een cursus die respectvolle aanraking, ademhalingsoefeningen, meditatie, beweging en systemisch werk combineert, krijg je de kans om diepgaande persoonlijke groei te ervaren en jezelf op een dieper niveau te accepteren en geliefd te voelen, precies zoals je bent.


Petra Groeneboer is massagetherapeut en geeft verscheidene cursussen rond 'Aanraken in Verbinding' en een massageopleiding op Domein de Schans, evenals de hartverwarmende 4-daagse tussen kerst en nieuwjaar: De Langste Nachten.